Czego unikać podczas przyrządzania i spożywania zielonych koktajli? Green smoothies, czyli zielone koktajle są bardzo dobre dla organizmu człowieka. Oczyszczają organizm z toksyn, usuwają złogi z układu pokarmowego i wydalniczego, oraz dodają energii.
Ważne jest, aby przy ich przyrządzaniu nie popełniać błędów. Wymienię poniżej 4 najczęściej popełniane błędy, które przyczyniają się do niewykorzystania w pełni dobrodziejstw koktajli, przy ich regularnym stosowaniu.
1. Miksowanie ciągle tego samego rodzaju zielono- listnych warzyw, np. ciągle używanie mięty, lub tylko czasami na zmianę np. ze szpinakiem co jest jednym z podstawowych błędów. W ten sposób zostają zbierane w organizmie niebezpieczne na dłuższą metę szczawiany. Odczuwamy też znudzenie i zniechęcenie do picia wciąż tego samego smaku koktajlu. Do wyboru mamy bardzo dużo produktów, zwłaszcza w sezonie. Wymienię kilka z nich: szpinak, kapusta, kapusta pekińska, natka pietruszki czy marchewki, botwinka, sałata masłowa, rzymska, rukola, roszponka, pędy fasoli, jarmuż oraz wiele innych
2. Proste połączenia są najlepsze i dotyczy to również koktajli. Nie mieszajmy zbyt dużej ilości składników, nie każdy żołądek sobie z tym poradzi, a odczuwając dolegliwości będziemy kojarzyć je z piciem zielonych koktajli co nas tylko niechęci. Połączenie zieleniny i jednego owocu w zupełności wystarczy. Najciekawsze w smaku są koktajle trzyskładnikowe, czyli zielenina plus np. dwa owoce. Ciekawe smaki wychodzą gdy do tak przygotowanych koktajli dodamy przyprawy, możemy użyć między innymi: cynamonu, kurkumy, imbiru, sezamu itp. Możemy też dodać jakąś zdrową żywność czyli np. nasiona chia, spirulinę, sproszkowane jagody acai, ziarna kakaowca lub młody jęczmień. Uwierzcie nie zawsze dużo znaczy lepiej.
3. Wypijanie koktajli jednym duszkiem nie jest najlepszym pomysłem. Pomija się wtedy ważny etap, czyli rozgryzanie i zmieszanie ze śliną produktów. Ten proces jest ważny ze względu na enzymy, które znajdują się w ślinie, rozpoczynają one trawienie pokarmu. Przy szybkim połykaniu cenne witaminy i minerały nie mają szans na odpowiednie strawienie się i wchłonięcie przez organizm, gdyż są pozbawione pierwszego etapu trawienia.
4. Ważny jest też czas picia koktajli. Wypicie go zaraz po obiedzie spowoduje fermentację owoców i warzyw w jelitach czy w żołądku, ponieważ są one trawione dużo szybciej niż np. mięso czy nabiał. Najwięcej korzyści uzyskamy pijąc koktajl na śniadanie lub w odstępie ok. 2-3 godzin po posiłku lub na 1 godzinę przed. Eliminacja powyższych błędów pozwoli Ci się w pełni cieszyć smakiem oraz w całości wykorzystać wszystkie korzyści płynące z regularnego spożywania koktajli.