Dobry blender to okazja, by dołączyć do grona osób naprawdę dbających o swoje zdrowie. Robi się to poprzez przygotowywanie dla siebie i najlepiej dla całej rodziny specjalnych zielonych szejków, które są bogate w błonnik poprawiający pracę układu pokarmowego, a także posiadają ogromne ilości chlorofilu oczyszczającego wszystkie nasze płyny ustrojowe.
Co ważne, zielone koktajle mogą nam pomóc w trzymaniu odpowiedniej wagi i są elementem zrównoważonej diety bogatej w różnego rodzaju minerały i Witaminy. Wypicie takiego szejka rano to wielka dawka pozytywnej energii na resztę dnia, a dodatkowo ciekawe uzupełnienie diety.
Dla zdrowego życia warto jest postawić przynajmniej na jeden taki posiłek w ciągu dnia. Jego przygotowanie wcale nie jest trudne i zrobienie surówki w płynie, jak czasami nazywa się takie koktajle, zajmuje nie więcej niż pięć minut. Trzeba tylko pamiętać, by do zielonego koktajlu dodawać zawsze łyżeczkę oleju, co zagwarantuje nam możliwość wchłonięcia substancji rozpuszczalnych tylko w tłuszczach.
Ciekawą propozycją koktajlu może być jarmuż z dodatkami.
Potrzebne do niego są: • 1-2 szklanki jarmużu; • 1 pomarańcza; • 1 jabłko; • 1 banan; • 1 szklanka wody mineralnej; • 1 łyżeczka oleju lnianego (mocno zalecane).
Na początek wlewamy do blendera szklankę wody mineralnej, dodajemy obrane i wstępnie rozdrobnione owoce, a na górę kładziemy jarmuż w paskach. Olej trafia na górę. Po zmiksowaniu można wypić lub zjeść za pomocą łyżki.
Inna interesująca propozycja to koktajl oczyszczająco-odchudzający, który ma za zadanie usuwać toksyny znajdujące się w naszych organizmach.
Będzie nam do niego potrzebne: • 1 obrana cytryna; • 2 do 4 cm grubego kłącza imbiru; • 1 garść szpinaku; • 1 dojrzały banan (jeśli koktajl jest na śniadanie); • 1 i 1/2 kubka wody; • 1 łyżeczka dobrej jakości miodu (niekoniecznie).
Wszystkie produkty wrzucamy do blendera po wcześniejszym rozdrobnieniu. Z cytryny można powyciągać pestki, jeśli nie poradzi sobie z nimi nasz blender. Miód nie jest koniecznym składnikiem tego koktajlu, ale jego połączenie z imbirem daje znakomity smak i jest zalecane, zwłaszcza jeśli nie dodawaliśmy banana.