Strona główna > Koktajle > 5 powodów, by pić koktajl ze szpinakiem

Moda na zielone koktajle jest coraz bardziej zauważalna. Zyskują one masę zwolenników wśród miłośników zdrowego odżywienia. Każdy z nas powinien spożywać pięć porcji warzyw i owoców. Soki są najlepszym sposobem na ich dostarczenie do organizmu. Zmiksowane liście szpinaku to idealne rozwiązanie.

1. Mało kalorii, dużo wartości. W jednej szklance soku ze szpinaku będzie jedynie około 28 kalorii. To świetny zielony koktajl, który charakteryzuje się bardzo małą kalorycznością, ale za to ma bardzo dużo cennych składników witaminowych i mineralnych, które wpłyną korzystnie na pracę naszego organizmu.

2. Zielone bogactwo błonnika. Koktajl z dodatkiem szpinaku to świetne źródło cennego dla zdrowia błonnika. W naszej diecie brakuje tego składnika a wpływa on bardzo dobrze na nasz układ pokarmowy i może pozwolić również na skuteczne odchudzanie. Błonnik sprawia, że zielony koktajl jest wartościowy i sycący, dlatego może nam skutecznie zastępować drugie śniadanie bądź też podwieczorek.

koktajl z blendera

3. Szpinak na krzepliwość i kości. W szklance soku ze szpinaku jest wiele witaminy K. działa ona bardzo dobrze na krzepliwość krwi. Niedobór tej witaminy prowadzi do krwawienia i pojawiania się na ciele dużych siniaków. Wolniej będzie postępować proces gojenia ran, nawet gdy dojdzie tylko do lekkiego skaleczenia

4. Zielony sok na dobry wzrok i nie tylko. Przez ten sok w naszym organizmie wzrośnie również ilość witaminy A. Zielone warzywa, do których zaliczamy szpinak są źródłem naturalnym tej cennej witaminy. Rola witaminy A to przede wszystkim dobre widzenie, ochrona przed nowotworami i wzmocnienie odporności.

5. Energia i dobry humor dzięki manganowi Szpinak działa doskonale, ponieważ dostarcza do organizmu mangan. Nazywany jest przez wiele osób jako lokomotywa naszego życia. Odpowiednia jego ilość będzie wpływać na ochronę przed nowotworami, ale będzie również poprawiać pracę naszego układu nerwowego. Można oczekiwać również lepszego działania, gdy chodzi o procesy metaboliczne w organizmie. Komórki nerwowe i mózgowe będą się odżywiać manganem, dlatego jego braki są dużym problemem dla naszego organizmu.

Świeży koktajl ze szpinakiem dostarcza wiec do organizmu bardzo wiele cennych składników. Przygotować sobie można taki napój z użyciem blendera albo wyciskarki do soków. Jeśli nie chcemy spożywać samych zielonych składników zawsze będzie można również zdecydować się na dodanie innych elementów i to sprawi, że smak będzie lepszy. Nie będzie trzeba się obawiać, że szpinak może nam nie przypaść do gustu.